Komunitní Python stánek na LinuxDays


Veronika Gabrielová

Organizátoři LinuxDays nás oslovili, zdali chceme využít možnosti prezentovat se na známé akci LinuxDays.#

>>> import czechpythoncommunityboothpanic

Odpověď byla jasná: "Jednoznačně chceme!"

Takže co si na to přichystáme:

...měsíc před akcí...pohodinda...

samolepky

letáčky

Závěr: Moc toho nemáme.

...týden před akcí...

ukulele orchestr

zelené destičky a hry 4x

fotky z akcí

MicroPython kódy k destičkám, které budou na stánku

nápisy na stánku v Monty Python fontu

Závěr: Lepší se to.

...pár dní před akcí...

Python žezlo (tyč) samozvané Pyč – došla modrá niť na 3D tisk

lidi na stánek – máme již 8+ a furt se hlásí, už stačí

kluci z Gymnázia Roudnice nad Labem a jejich zhruba (proměnlivě) 7 až 10 her: "A můžeme vzít i tři stolky navíc?"

Závěr: Máme toho nějak moc, DO PANIC. Vykřičník.

To jsme ještě nevěděli, že taková prezentace na podobné akci pro nás bude mít tak velký smysl. Organizátorům LinuxDays 2016 tímto velmi děkujeme za příležitost zviditelnit naši super českou Python komunitu.

Co jsou LinuxDays?#

Odcituji to z jejich oficiálních stránek, to abych to nespletla.

LinuxDays je česká linuxová konference, která se odehrává každoročně v Praze. Tato konference vznikla v roce 2012, aby nahradila zrušenou konferenci LinuxExpo. Za pět let se z LinuxDays stala největších akce svého druhu v Česku.

Koncert pro Chris Ward - podcast o LinuxDays
procítěný koncert pro Chrisův podcast o LinuxDays 2016

Pokud Tě zajímá nějaké pěkné shrnutí LinuxDays 2016, kdo tam byl a nebyl a co se tam dělo, rozhodně si pusť tenhle super podcast od Chrise z Brna♪♫♪♪♫

A k našemu stánku. Tak v první řadě jsme nikdy předtím nic takového nedělali. A tím to možná byl super uvolněný punk, který se nám náramně povedl a na který jsme i patřičně hrdí. Při plánování došlo nejprve na suché záležitosti typu letáčky, samolepky. Nutno míti na každém správném stánku. Sběratelé samolepek, zdá se, ještě nevyhynuli. Ovšem s velkým nápadem přišel Jakub Vysoký, jakožto hrdý syn svého otce Jardy Vysokého z Roudnice nad Labem, navrhl zapojit i kluky z tamějšího Gymnázia a jejich učitele Jardu. Což byl opravdu skvělý tah. Když už se nám ráno před samotnou akcí povedlo shromáždit vše a všechny, zjistili jsme, že jsme jeden z největších stánků co do rozlohy i do počtu prezentujících. Na stánku jsme totiž měli několik her na zelených destičkách typu NodeMCU, micro:bit a na nich hry, které poháněl MicroPython. O tyto destičky byl velký zájem a tak tímto velmi děkuji Petru Viktorinovi, Lumíru Balharovi a Janu Čermákovi, že mě v tom nenechali a všem nadšencům ochotně vysvětlovali a flashovali jejich destičky.

Zmínění Roudničáci si přivezli her asi 10 a kdyby jim večer nevypli proud, sedí tam ještě teď. Na Adamovi, Jakubovi a Jardovi z Roudnice je super, že dokážou okolí nejen pobavit, ale i proškolit a aby někomu nepřišlo druhý den, že mají stejný program, tak kluci přes noc ještě pár her doprogramují. Skvělým příkladem toho byla hra rádoby „GTAčko“, ke které přes noc Adam kromě dosavadního volantu s akcelerátorem přidal ještě fungující pedál a světla z auta nalezená na půdě. Velké nadšení vzbudila jejich hra s vlaječkami na rychlost, digitální tabule na kterou se dá kreslit či hrát had dálkovým ovládáním. Rádoby „GTAčko“ s pedálem, volantem a světly. Jednoznačně parádní show a u našeho stánku bylo téměř pořád plno.

Rádoby „GTAčko“
rádoby „GTAčko“ od studentů z Gymnázia v Roudnici
Hry na stánku měly velký úspěch
Jarda Vysoký s digitální tabulí, kterou naprogramoval s klukama z Gymnázia Roudnice nad Labem
Jarda Vysoký s digitální tabulí, kterou naprogramoval s klukama z Gymnázia Roudnice nad Labem

Při té příležitosti jsme lidem povídali o tom, co vše v české Python komunitě děláme. Překvapivé pro nás bylo, že se na konferenci objevilo spousty lidí, kteří nikdy ani o python.cz neslyšeli, na Pyvo srazech nebyli a celkově byli nadšení, že se o tom mohli dozvědět, protože v Pythonu dělají. Dále jsme samozřejmě prezentovali kromě python.cz i PyLadies, Advanced PyLadies, blog Python komunity, PyCon 2016 v Brně. Na stánku nechybělo ani Python žezlo, 3D vytištěné od Mira Hrončoka a Jakuba Průši. Děkujeme za jeho propůjčení.

Miro Hrončok a jeho Python žezlo samozvané Pyč #pythonicstaffofenlightenment
Miro Hrončok a jeho Python žezlo samozvané Pyč #pythonicstaffofenlightenment

Chvílemi se k nám přidávali i prezentující z ostatních spřátelených stánků, jako je například CZ.NIC. Python nadšenců bylo na této konferenci opravdu dost. Došlo i k výměně věciček na bastlení, po kterých jsme už nikterak netoužili, za knihu o GIT do komunitní knihovničky, po které jsme naopak hrozně toužili.

Přátelství s ostatními stánky na nás bylo znát
přátelství s ostatními stánky jsme dávali najevo

Podobný stánek jsme o pár týdnů později postavili i na PyCon 2016 v Brně, kam se také přijeli podívat kluci z Roudnice i se svou tabulí plnou her. Rozhodně budeme šířit informace o těch všech skvělých věcech, které v Python komunitě děláme i dál na podobných akcích. Pokud nám již s něčím pomáháš, je to hrozně fajn a toto je i Tvá zásluha. Pokud jsi se k nám zatím nepřidal/a, ale chtěl/a bys, mrkni na naši stránku, kde zjistíš, kde a jak se zapojit.

Jedna z mnoha částí herního koutku kluků z Roudnice a #pythonicstaffofenlightenment
jedna z mnoha částí herního koutku kluků z Roudnice a #pythonicstaffofenlightenment

Veronika Gabrielová · @lspdv

Veronička je velmi aktivní v české Python komunitě. Motá se hodně kolem PyLadies, účastnicím po kurzech pomáhá najít vysněnou práci a právě buduje rozjezd i dalších navazovacích kurzů a srazů pro všechny zájemce o Python, kteří jsou v začátcích. Také již pracuje jako programátorka a dokonce jí za to někdo platí. Nemá ráda datle. Má ráda vše ostatní kromě datlí. Nejvíc od Žufánka Ořechovku a od vietnamců Phở Bo. Nejčastěji ji potkáš v Praze na Pyvo srazech či na PyWorkingu a PyLadies.




Komentáře