Ostravské Pyvo – co teď? A co potom?


Lumír Balhar

tl; dr#

Mysleli jsme si, že o Python na Ostravsku lidi nestojí, ale enormní zájem o první začátečnický kurz ostravských PyLadies nás vyvedl z omylu, a proto jsme se rozhodli se na následujících Pyvech věnovat hlavně začátečníkům.

Malinko historie#

Ostravské Pyvo oslaví za nedlouho tři roky své existence a za tu dobu jsme toho zažili vcelku hodně, poznali spoustu nových lidí, našli si novou lepší práci a naučili se jeden od druhého spoustu nového. Pyvo nám sem přivezli Honza Javorek s Petrem Viktorinem, kteří uspořádali jeho první vydání, na kterém jsme se seznámili a já – nadšen touto myšlenkou – jsem od nich organizaci převzal.

Ze začátku to nebylo moc složité, protože o podobnou akci byl vcelku zájem a nám se dařilo každé vydání naplnit zajímavým obsahem, který jsme nejčastěji tvořili sami. Taková strategie ale nejde udržet věčně a dříve nebo později zkrátka dojdou nápady. Nepomohly nám ani ankety, kde bylo možno o tématech hlasovat, motivace prezentujících, ani letáčky na univerzitách. Bohužel návštěvníci Pyv byli z větší části spíše konzumenti než aktivní přispěvatelé, a tak se spolu s volnějším programem scházelo čím dál méně lidí.

Trocha současnosti#

V současné chvíli se srazy konají v komorní atmosféře a jejich obsah je spíše diskuzní než přednáškový, což jim ovšem v žádném případě neubírá na atraktivitě. Myslím si, že kdokoli na podobnou akci zavítal, ví, že se není čeho bát a představit svůj projekt, povědět něco o nově získaných znalostech nebo se poradit o řešení problému může být jen a pouze přínosné pro všechny. Přičemž to v žádném případě nemusí být omezeno pouze na Python a věci s ním přímo související.

Nicméně ani prezentace Pyva coby diskusního setkání nám žádný velký nárůst návštěvnosti nepřinesla.

Takže co? Pravděpodobně u nás není o Python zájem.

Pak jsme se ale společně s několika slečnami rozhodli uspořádat první ostravské PyLadies a za deset dní se nám registrovalo přes 40 (!) účastnic. To je zvláštní. Na Pyvech se zdá, že Python u nás nikoho nezajímá, ale když otevřeme kurz pro úplné začátečnice, je naplněn ještě dříve, než se registrace začnou propagovat veřejně.

Takže co dál?#

Výše zmíněné indicie nám naznačují, že zájem o programování by byl, ale aktuální ani předešlé schéma Pyv asi není pro příchozí vhodné. Proto jsme se rozhodli, že následující Pyva uděláme na míru pro začátečníky, kteří o programování zavadili zatím jen ve sci-fi literatuře. Obsah bude také vhodný pro PyLadies, na které se v současném běhu kurzu z kapacitních důvodů nedostane.

Máte potíže s instalací Pythonu? Chcete napsat svůj první program? Lámete si hlavu s nějakým problémem? Vezměte notebook pod paži, do každé kapsy dobrou náladu a dorazte.

Nyní už nestojí nic v cestě ani naprostým začátečníkům, kteří na srazech najdou nejen obsah přesně pro sebe, ale v začátcích se tam také mohou chodit radit a zlepšovat své znalosti díky spolupráci s komunitou.

Dost váhání, prostě dorazte, startujeme první středu v říjnu.

Sledovat nás můžete všude možně.


Lumír Balhar · @lumirbalhar

Lumír - Dříve správce superpočítačů, nyní SW inženýr v Red Hatu, organizátor Pyva a PyLadies v razovitem regionu, hasič, motorkář, bubeník ...




Komentáře