Sprint na východě


Karolina Surma

Sprint? To jako běháte?#

Členové a členky české Python komunity se obvykle dvakrát do roka sejdou v nějakém koutu republiky. Letos jsem se podruhé vydala na společné řešení komunitních otázek, webových aplikací a ostatních aktivit kolem propagace programování v Pythonu. Jak je známo, začátečníci mají obvykle řadu obav před zapojením se mezi zkušené programátory a programátorky. Jak je taky známo, pythonní komunita je inkluzivní a pořádá řadu aktivit mířených přímo na nováčky. Mírou úspěchu může být tedy nadpoloviční účast brněnských PyLadies (v hojném počtu 4) vedle zkušenějších kolegů z Moravy a Slezska. Jarní, komornější sedmičlenná akce se konala v Lískovci u Frýdku-Místku. Aktivnější sprinteři mohli zahájit maraton již během týdne návštěvou ostravského kurzu PyLadies a následného Pyva. K víkendu jsme se v konečném počtu potkali přímo u Lumíra, který nám zapůjčil své prostory pro intenzivní kódění a brainstorming.

Co jsme (vy)řešili?#

K hlavním sprintovým tématům patřily:

  • organizace PyConu (již v červnu v Ostravě - dojeďte!),
  • aktualizace webových stránek pod záštitou Pyvce, jako jsou pyladies.cz, python.cz, pyvo.cz, pyvec.org (tyto úkoly byly jak na míru šité pro nováčky),
  • úpravy zpětnovazebníku PyLadies, aby se dal lehce použít v jiných městech a na různé typy akcí,
  • propagace PyLadies na různých eventech napříč republikou,
  • menší starší úkoly ze stránek zapojse, plných nápadů na vylepšení. Nechyběla ani dokumentace, díky čemuž víme, že jsme dohromady vyřešili téměř 20 úloh.

Budoucnost#

Víkendové soustředění, které viditelně posouvá komunitní projekty, je skvělá volba pro všechny, kdo se zajímají o pythonní dění v Česku. Z perspektivy nováčka oceňuji především možnost seznámit se s aktivisty z ostatních měst, nahlédnutí do něčeho nového a výpomoc s těžšími úlohami. Je to taky praktická ukázka fungování open source projektů, které se sice v kurzu PyLadies zmiňují, ale mnohé a mnozí z nás nemají představu, jak do nich můžou přispívat.

Další sprint se bude konat na konci srpna v Čechách. Sledujte informace a nechte se tentokrát přesvědčit k příjezdu. :) Účast je po nahlášení zdarma, vítáni jsou všichni.


Karolina Surma

Tento blog píše česká komunita kolem programovacího jazyka Python. I ty sem můžeš napsat článek! Chceš oznámit nějakou akci, zamyslet se nad budoucností srazů nebo sepsat, co se ti líbilo na konferenci? Stačí postupovat podle návodu.




Komentáře