Pyvo v Ostravě


Honza Javorek

Možná jste to zaznamenali, možná ne, každopádně proběhlo minulý týden ve čtvrtek (tj. 7. 11.) první Pyvo v Ostravě. Sponzorovaly jej dvě firmy, byly dvě krátké přednášky a přišlo kolem třiceti účastníků, což považuji za velký úspěch. Akce byla totiž organizována poměrně punkově a očekávání nebyla naprosto žádná. Místní příjemně překvapili a byl z toho parádní večer.

Za ty necelé tři roky, co v Brně pořádáme setkání přátel programovacího jazyka Python, se povedlo navázat vztahy s Prahou, Bratislavou a dokonce i Vídní. Sjednotili jsme komunitu, srazům jsme dali jednotnou značku, Pyvo. Co mě ale mrzelo, byl fakt, že nemáme spřátelený sraz v Ostravě.

Půlku života jsem prožil v Karviné, městě pár kilometrů na východ od Ostravy, přímo na hranicích s Polskem. K "regionu razovitemu" mám tedy vztah a sám si moc dobře pamatuju, jak mě kdysi štvalo, že se všechno zajímavé děje jen v Praze, nanejvýš v Brně. Že jsme jen takovým ocáskem republiky, na který nikdo nikdy nepamatuje. Jako by tam nežilo více než 500 000 obyvatel. Dnes už to tak tragické není - Ostrava hostí spoustu zajímavých akcí z nejrůznějších oblastí a některé koncerty aj. události se dokonce konají exkluzivně pouze tam. I srazů je tam nesčetně. Přesto ve mě ale dávná křivda doutnala...

Tento článek je z dob kdy blog.python.cz ještě neexistoval a původně vyšel na Honzově blogu. Můžete si ho dočíst tam!


Honza Javorek · @honzajavorek

Honza je programátor. Od roku 2011 buduje českou komunitu kolem jazyka Python. V současnosti pomáhá hlavně s propagací aktivit, jako jsou PyLadies, Pyvo, nebo PyCon CZ. Přes den jej najdete v Apiary, kde se stará o Dredd, framework na testování API. Občas taky radí lidem jak mají API dělat a přednáší o tom na konferencích.




Komentáře